به گزارش مشرق به نقل از مهر، "بازمحمد احمدى" معاون وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان گفت: سه میلیون شهروند افغانستان مشغول کشت تولید وقاچاق مواد مخدر در شماری از ولایت های این کشورهستند.
با آنکه این مقام عالی رتبه افغان از افزایش برنامه های اجرایی مبارزه با تولید وقاچاق مواد مخدر خبرمی دهد، اما ولایت های هلمند، قندهار، ارزگان ، نیمروز وفراه در جنوب و خوست، زابل، ننگرهار، کنر و بدخشان در شرق وشمال این کشور از جمله ولایت های بزرگ تولید مواد مخدر بشمار می ایند.
کارشناسان براین باورند: انتظار میرفت بعد فروپاشی حکومت طالبان و روی کارامدن حکومت کنونی با حضور مدعیان مبارزه با تروریسم، کشت وقاچاق مواد مخدر کاهش یابد اما این گمانه زنی ها هیچگاه عملی نشد و دامنه ی کشت وتولید انواع مواد مخدر از زمان حاکمیت طالبان فراتر رفته است.
"احمد علی حسینی" معتقد است : آمار اعلام شده سه میلونی از جانب یک مقام افغان رشد قابل ملاحظه کشت وقاچاق مواد مخدر را دراین کشور نشان می دهد. اما هیچ گاه نیروهای خارجی ودولت افغانستان به صورت جدی نخواستند برای نابودی مزارع تریاک اقدام کنند
به باور حسینی، اشتغال سه میلیون افغان به تولید وقاچاق مواد مخدر مسلما زمینه نا امنی را در کشور فراهم می آورد، زیرا سه میلون مخالف علمکرد دولت در قبال کار خود هستند واگر طرح جدی برای کنترل وکاهش تولید وقاچاق مواد مخدر وجود نداشته باشد، دامنه بحران ونا امنی در کشور گسترده ترخواهد شد.
افغانستان با کشورهای ایران ، ترکمنستان ، پاکستان، تاجیکستان و ازبکستان هم مرز بوده و از تمامی نقاط مرزی این کشور انواع مواد مخدر به خارج از افغانستان قاچاق می شود. به گفته مقامات افغان در ولایت های مرزی این کشور بیشترین افراد که قربانی انواع مواد مخدر شده اند.
به گفته مقامات افغان تنها درولایت های هرات و نیمروز در غرب این کشور بیش از دویست هزار فرد به انواع مواد مخدر معتاد بوده ودر حدود پنچ هزار شهروند این مناطق در تولید وقاچاق مواد مخدر کشته، مفقود و یا راهی زندان شده اند.
از سال 2003 کشت تریاک در افغانستان غیرقانونی اعلام شده اما با این حال، این کشور اولین تولیدکننده و صادرکننده مواد مخدر در جهان است و هنوز هم این کشور 90 درصد مواد مخدر جهان را تولید می کند.